Maak kennis met Suriname in bibliotheek Rotterdam

Maak kennis met Suriname in bibliotheek Rotterdam

Had jij ook de smaakvolle wereld van Suriname willen ontdekken? Je laten meeslepen op een reis door de Surinaamse cultuur? Of je nu al bekend bent met je Surinaamse roots of juist nieuwsgierig bent naar deze betoverende erfgoed, Panah Studio bood een onvergetelijke ervaring tijdens het sensationele evenement genaamd Sister's Kitchen Invites: Maak kennis met de Surinaamse Cultuur op 28 juni 2023.

Stel je voor: de heerlijke geuren van Surinaams eten zweven door de lucht, terwijl getalenteerde Surinaamse artiesten het podium betreden om je te betoveren met hun optredens. Opgezet als plek dat voor iedereen toegankelijk is, waar verhalen werden gedeeld en waar de betekenis van het slavernijverleden wordt verkend in relatie tot de Surinaamse identiteit.

Het doel bij deze editie van Sister's Kitchen was om de Surinaamse cultuur beter te leren kennen, vooral in de aanloop naar Keti Koti. Dit festival stond symbool voor de afschaffing van de slavernij en herinnerde ons eraan dat we onze geschiedenis volledig moesten omarmen, inclusief de donkere hoofdstukken. Howard Komproe, de gastheer van het evenement, benadrukte het belang hiervan: "Het was cruciaal dat we volledig op de hoogte waren van alle gebeurtenissen in de Nederlandse geschiedenis, niet alleen de succesverhalen. Als we de moed hebben om ook de duistere kant te erkennen, kunnen we samen genieten in het licht."

Zangeres Omara Lua betrad niet alleen het podium, maar was ook als bezoeker aanwezig. Terwijl ze haar liefde voor Surinaams eten en muziek deelde, onthulde ze ook haar persoonlijke zoektocht naar haar wortels naarmate ze ouder werd: "Ik was constant op een ontdekkingsreis. Waar kwamen mijn roots vandaan? Wie was ik werkelijk?" Een andere bezoeker haakte hierop in en onderstreepte het belang van het kennen van je roots: "Hoe meer je wist over je afkomst, hoe sterker je verbonden was met jezelf en je omgeving."

Ook Suriman, de eerste Surinaamse superheld, betrad het podium en bracht ons een uniek perspectief op heldendom en identiteit. En Rowena Elshot nam ons mee in de bijzondere manieren van afscheidnemen binnen de Surinaamse cultuur, een emotionele reis door tradities en rituelen die je hart raakten.

Sister's Kitchen bood niet alleen een verrukkelijke culinaire ervaring, maar ook een waardevolle gelegenheid om jezelf te verbinden met de rijke Surinaamse cultuur. Laat je meevoeren op een reis vol smaken, klanken en verhalen die je zullen inspireren om je eigen erfgoed te omarmen en de band met je roots te versterken. 

Wilde je de volgende edities niet missen? Hou onze website in de gaten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.